Dia mundial del càncer de mama: esport, muntanya i investigació.
Dia mundial del càncer de mama: esport, muntanya i investigació.
Sabem que el càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones a Espanya, per davant del càncer colorectal, pulmó, cos uterí, tiroide i pàncrees i és la primera causa de mort en dones entre 35 i 55 anys. Cada any a Espanya més de 35.000 persones reben este diagnòstic. Gràcies a la investigació i els avanços en prevenció, diagnòstic i tractament, la supervivència de la malaltia ha millorat de manera significativa en els últims anys.
Com fem des de fa uns anys, per sensibilitat davant esta causa i pel contacte directe amb persones que han superat este tipus de càncer amb la ajuda de la pràctica d'activitat física a l'aire lliure, ens sumem a la celebració d'este dia.
En el número 2 de la nostra revista CIMS, vam tindre un acostament a esta realitat, a través dels testimoniatges d'Anna Blanco i Carmen González-Meneses. En ells, vam poder veure un exemple de sanació i superació gràcies als esports de muntanya en estes dues dones muntanyenques, i va suposar un punt de partida per a un posterior article d'investigació que es va realitzar en col·laboració amb el Grup GEICAM d'Investigació.
Es va realitzar un estudi entre les conclusions del qual es destaca que “la pràctica d'estes activitats físiques en el medi natural en grup, a més de suposar beneficis físics o fisiològics, té un gran potencial terapèutic pels beneficis que suposen tant el contacte amb la naturalesa com pel suport afectiu de la resta de participants”. Assenyalen que es tracten d'aspectes que seran clau “tant per a afrontar com per a romandre amb esperança en qualsevol procés oncològic”. L'estudi, va ser publicat en l'article “La muntanya: sanació i motivació“, en l'edició 33 de la revista GEISALUS, editada per GEICAM, en el qual van participar Silvia Rodríguez, Pedro Carrasco i Laura Jiménez, membres de la federació; Ana Benedicto, llicenciada en farmàcia i graduada en nutrició, i l'equip coordinador d'exercici físic i científic de Grup GEICAM.
Enguany, Silvia Rodríguez, responsable de l'Àrea I+D FEMECV, s'ha encarregat d'impulsar esta campanya a través de la difusió a clubs i al col·lectiu federat i econòmicament, destinant 1€ del preu de les inscripcions de les Jornades Dona i Muntanya, que tindran lloc els dies 28 i 29 d'octubre. “A més, els clubs poden organitzar activitats que adquirisquen caràcter solidari i sumar minuts d'investigació amb la recaptació de fons”, assenyala Rodríguez.
Un any més, la FEMECV, dona suport a esta causa, esta vegada amb un lema concret: #YODOYDUROPORELL@S.